ESB (energetische structurele balans technieken) is een vorm van zachte manipulatietherapie, die streeft naar het harmoniseren van energie door de verschillende lagen van het lichaam heen, met inbegrip van bot-, spier-, zenuwweefsel en aura.

De ESB – therapeut gaat na hoe de energetische toestand in al deze weefsels is. Zij observeert door met haar handen de energie te voelen in de verschillende weefsels van het lichaam van de patiënt.

Tijdens deze observatie ontstaan bij de patiënt spontane bewegingen in een gewricht, in de spieren, ligamenten of in de wervelkolom. Het lichaam zoekt zijn natuurlijke optimale instelling weer op. Dit alles gaat heel zacht, vaak zo zacht dat je het niet eens merkt.

In ESB gaan we er van uit dat het lichaam van de mens een groot aantal zelfcorrectiemechanismen bezit die hem gezond houden. De genezing van de patiënt wordt gestimuleerd door het ondersteunen van zijn eigen innerlijke vermogen tot zelforganisatie.

ESB bij baby’s

ESB kan ook worden toegepast bij baby’s. De bevalling is een hele ervaring voor een kleine baby. De baby komt vanuit de veilige, knusse baarmoeder in een wereld vol prikkels terecht. Tijdens dit proces kunnen er een aantal dingen minder goed gaan (bv. sterrenkijker, heel snelle bevalling,…). Dit heeft zonder dat je het beseft een invloed op je baby. Met ESB wordt de energetische balans van je baby hersteld. ESB wordt toegepast op de baby maar er wordt ook gewerkt via de mama. De band tussen de mama en de baby is zo groot dat we via de mama een grote invloed op de energie van de baby kunnen hebben.