Een kind krijgen is een heel mooie ervaring, maar vraagt veel van je lichaam. Een goede voorbereiding kan je helpen meer ontspannen naar de bevalling toe te leven. Achteraf is het dan weer belangrijk om je lichaam terug in vorm te krijgen en zo verdere klachten te voorkomen.
Hierbij zijn er volgende trainingsaspecten belangrijk
- Bekkenbodemspieren
- Buikspieren
- Bilspieren
- Mobiliteit van bekken en rug
- Algemene conditie
Rond deze aspecten werken we dan ook met gerichte oefeningen.
Bij specifieke pijn klachten van het bekken of de rug zullen deze manueel behandeld worden.
Ademhalingsoefeningen
Ook komen ademhalingsoefeningen voor tijdens de weeën en het persen aan bod. Er zullen tips worden meegegeven om de weeën zo goed mogelijk op te vangen.
Wanneer starten met zwangerschapskinesitherapie
Door je huisarts of gynaecoloog krijg je 9 sessies perinatale kinesitherapie voorgeschreven. Deze kunnen best verdeeld worden tussen voor en na de bevalling. Het exacte aantal wordt bepaald aan de hand van je verwachtingen en klachten.
Je maakt best een eerste afspraak tussen de 27 en 30 weken van je zwangerschap. Als je eerder klachten hebt die om behandeling vragen, neem je best sneller contact op.
Na de bevalling mag je vanaf 6 weken terug starten met kinesitherapie. Deze sessies bestaan uit bekkenbodemspiertraining, buikspiertraining en het verbeteren van de algemene conditie.
Een mogelijke postnatale complicatie is incontinentie. Hier ben ik zelf echter niet in gespecialiseerd. Indien zich dit voordoet zal ik je doorverwijzen naar een therapeut met de juiste specialisatie.